Ova država vam plaća 42.000 KM da se preselite u nju – VAS-MAGAZIN
Zanimljivosti

Ova država vam plaća 42.000 KM da se preselite u nju

 

 

Švicarsko mjesto Albinen, smješteno u kantonu Vale izgleda bajkovite, a nestvarno zvuči i ponuda gradskih vlasti koje su spremne 25.000 franaka (42.148 KM) platiti vam ukoliko se ovdje preselite, piše “Bh-index“.

Ovo selo u kojem trenutno živi 240 stanovnika jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje stanovnika. Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici, pogotovo mlađe porodice, odlaze iz sela.

Samo u posljednjoj godini selo su napustile tri porodice s osmoro djece pa je lokalna vlast bila prisiljena da zatvori seosku školu. Mještani zahtijevaju od lokalnih vlasti da učine nešto kako bi se u selo vratio život i kako bi se osigurala budućnost i opstanak sela.

Plan lokalnog vijeća je da porodicama ili pojedincima, strancima, koji se odluče na kupovinu ili izgradnju kuće u Albinenu, pod određenim uslovima, poklone po 25.000 franaka za svaku odraslu osobu u porodici i dodatnih 10.000 franala (oko 20.000 KM) po djetetu. Četvoročlana porodica, prema tom prijedlogu, dobila bi bonus u vrijednosti od 70.000 švicarskih franaka.

Preporučeno za vas:  Udala se Sara Huremović: Svi je znaju kao majku blizanki sa Down sindromom, rekli su joj da ih se odrekne…

S obzirom da u svakoj priči postoji i jedno ali, ista situacija je i sa ovom. Naime, postoje i uslovi koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. U kupovinu ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka tokom desetogodišnjeg perioda i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica. Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako neko odluči da napusti selo prije isteka roka od deset godina.

Lokalne vlasti su uvjerene da su ove mjere pristupačne za sve.

– To je ulaganje u budućnost sela – pišu lokalne novine. Dodaju da će zajednica profitirati od novih porodica kroz poreze, ugovore o izgradnji i kupovini namirnica i svega potrebnog u seoskoj prodavnici, dok će se istovremeno u selo vratiti život.

Albinen se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine. Selo se ponosi čistim planinskim vazduhom i sa puno sunčanih dana godišnje.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2018 vas-magazin.com

To Top
$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });