Originalni recept za ćevape: kako da sami napravite meso za ćevape i pljeskavice? – VAS-MAGAZIN
Slana jela

Originalni recept za ćevape: kako da sami napravite meso za ćevape i pljeskavice?

 

 

Majstori recept za originalne ćevape žele da čuvaju kao tajnu – ali vam mi otkrivamo te tajne!

Ćevap je postao tradicionalno jelo u BiH i Srbiji, nakon što je preuzet iz Otomanske imperije. Svakako da postoje varijacije u vrstama mesa koje se u njemu koriste, kao i recepturama. Razlikuju se po načinu pripreme i serviranja, u zavisnosti od mesta gde se pravi.

Trebalo bi da se koristi miks mesa, a osnova je junetina u koju može da se doda ovčetina ili jagnjetina. Bez obzira na to što se negde u Srbiji upotrebljava i svinjetina – ima stavova da svinjsko meso nema šta da traži u pravom ćevapu.

Na početku su se navodno ćevapi pravili samo od ovčijeg mesa, pa se vremenom zbog prihvatljivijeg ukusa za gradsko stanovništvo desila promena i ćevap počeo da se pravi od mešavina mesa. Popularna je na primer kombinacija 70% junetine i 30% ovčijeg mesa – ali ni ona nije pravilo.

Ono što jeste pravilo je da meso koje se koristi za ćevape nikako ne sme da bude nemasno. Kada je junetina u pitanju, idealno je koristiti kvalitetne masnije delove, poput mesa sa rebara i vrata. A priprema je jednostavna – samo počnite na vreme jer meso mora da odstoji!

Pogledajte u našem video-klipu ispod, kako da napravite meso za ćevape i pljeskavice:

 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Most Popular

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Copyright © 2018 vas-magazin.com

To Top
$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });