DIŠITE PUNIM PLUĆIMA: Sobne biljke koje fantastično čiste zrak!! – BalkanMag
Zdravlje

DIŠITE PUNIM PLUĆIMA: Sobne biljke koje fantastično čiste zrak!!

 

Kemikalije iz građevinskog materijala, namještaja, pa čak i osvježivači zraka mogu učiniti zrak u zatvorenom prostoru toksičnim.

Međutim, pravilan izbor biljaka može pomoći, tvrdi dr. B. C. Wolwerton, bivši istraživač NASA-e i autor knjige Kako uzgojiti svjež zrak.

‘Ove kućne biljke prerađuju kisik i pomažu uklanjanju kemikalija poput formaldehida, pare u zatvorenom prostoru, a koje mogu izazvati respiratorne i neurološke problem’, kaže Wolwerton.

Odlučite li svoj dom oplemeniti nekom od ovih pet biljaka, one će pomoći da lakše dišete.
Bršljan

Dostupan je u mnogim vrstama boja i oblika, ova puzavica pomaže da se ukloni formaldehid. Također, raste u svim pravcima; možete je uzgajati u visećoj košari, kao nisku sadnicu ili čak kao specijalno oblikovani grm. Voli vlagu, pa je treba redovno zalijevati.

Bambus palma

Odlična za uklanjanje formaldehida iz zraka, bambus palma je također laka za održavanje. Samo je izložite sunčevoj svjetlosti nekoliko sati dnevno i redovno je zalijevajte, piše Glas Slavonije.

Spatifilum

Ova biljka koja cvjeta lijepim bijelim cvjetovima odlično uklanja sve toksine koji se ispuštaju pri pranju rublja, uključujući aceton, benzin, alkohol i amonijak. Da biste ga održali zdravim i bez insekata, morat ćete povremeno prati lišće. Voli mnogo vode.

Palma

Palma čisti zrak od kemikalija poput amonijaka, i veoma je otporna na insekte. Prilično ju je lako održavati, ali morat ćete čistiti list po list kako biste odstranili vrhove, koji su posmeđili od nakupina soli i minerala.

Fikus

Ako ste jedna od onih osoba kojima sve biljke uvenu, onda je fikus idealan izbor za vas. Fikus je jedna od biljaka koje najbolje iskorjenjuju formaldehid, a može tolerirati niske temperature i slabu osvijetljenost. Jedino je potrebno obilno ga zalijevati.

Izvor: www.net.hr

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

To Top
$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });